Monthly Archives: March 2011

20 amazing facts~

salam..

let say W0W! after read all this..

1. There are 62,000 miles of blood vessels in the human body – laid end to end they would circle the earth 2.5 times

2. At over 2000 kilometers long The Great Barrier Reef is the largest living structure on Earth

3. The risk of being struck by a falling meteorite for a human is one occurrence every 9,300 years

4. A thimbleful of a neutron star would weigh over 100 million tons

5. A typical hurricane produces the energy equivalent to 8,000 one megaton bombs

6. Blood sucking hookworms inhabit 700 million people worldwide

7. The highest speed ever achieved on a bicycle is 166.94 mph by Fred Rompelberg

8. We can produce laser light a million times brighter than sunshine

9. 65% of those with autism are left handed

10. The combined length of the roots of a Finnish pine tree is over 30 miles

11. The oceans contain enough salt to cover all the continents to a depth of nearly 500 feet

12. The interstellar gas cloud Sagittarius B contains a billion, billion, billion liters of alcohol [JFrater is planning to move there in the near future]

13. Polar Bears can run at 25 miles an hour and jump over 6 feet in the air

14. 60-65 million years ago dolphins and humans shared a common ancestor

15. Polar Bears are nearly undetectable by infrared cameras, due to their transparent fur

16. The average person accidentally eats 430 bugs each year of their life

17. A single rye plant can spread up to 400 miles of roots underground

18. The temperature on the surface of Mercury exceeds 430 degrees C during the day, and, at night, plummets to minus 180 degrees centigrade

19. The evaporation from a large oak or beech tree is from ten to twenty-five gallons in twenty-four hours

20. Butterflies taste with their hind feet and their taste sensation works on touch – this allows them to determine whether a leaf is edible

 

amazing right??

now,lets spread the fact!

till then..

daaaa~

 

 

 

 


do you know?

do u know??

i mean..did u really know??

about..

THIS!

  • Did you know that there are 206 bones in the adult human body and there are 300 in children (as they grow some of the bones fuse together).
  • The most dangerous animal in the world is the common housefly. Because of their habits of visiting animal waste, they transmit more diseases than any other animal.
  • The world’s largest amphibian is the giant salamander. It can grow up to 5 ft. in length.
  • It takes approximately 12 hours for food to entirely digest.
  • The human eye blinks an average of 4,200,000 times a year.
  • The longest living cells in the body are brain cells which can live an entire lifetime.
  • The heaviest human brain ever recorded weighed 5 lb. 1.1 oz. (2.3 kg.).
  • The ears of a cricket are located on the front legs, just below the knee.
  • Sound travels about 4 times faster in water than in air.
  • The only letter not appearing on the Periodic Table is the letter “J”.

that`s it for today….

it`s fun right??

now u can say..

“I KNOW!”..

till then..

daaaa~


spektr0 inframerah?

ap yg ad dalm spektr0 infra merah??

let`s check it out!!!!

Spektroskopi Inframerah (IR)

Radiasi inframerah (IR) ditemukan oleh Sir William Herschel pada tahun 1800. Radiasi inframerah terletak pada daerah panjang gelombang (wavelength): 0,78 – 1000 mm atau bilangan gelombang (wavenumber): 12.800 – 10 cm-1. Sinar inframerah biasanya dibedakan menjadi: IR dekat (Near IR), IR tengah (middle IR) dan IR jauh (far IR). Secara lengkap pembagian sinar IR disajikan pada Tabel V.1. Penggolangan tersebut  didasarkan pada kedekatannya dengan radiasi tampak

Pemanfaatan radiasi IR untuk analisis kimia diperkenalkan oleh William W. Coblentz pada tahun 1903 dan diperuntukkan pada awalnya untuk analisis polutan atmosfer pada daerah industri dan untuk analisis hidrokarbon C4 pada industri karet. Sekarang metode spektroskopi IR lebih banyak dipakai untuk identifikasi senyawa-senyawa organic khususnya gugus fungsional.

Region Jangkauan Panjang gelombang (l), mm Jangkauan bilangan gelombang (s), cm-1 Jangkauan frekuensi (n), Hz
IR Dekat 

IR Tengah

IR Jauh

Most useful range

0,78 – 2,5 

2,5 – 50.0

50 – 1.000

2,5 – 25

12.800 – 4.000 

4.000 – 200

200 – 10

4.000 – 400

(3,8 – 1,2) x 1014 

(1,2 – 0,06) x 1014

(6,0 – 0,3) x 1012

(12 – 0,12) x 1012

 

diharap info diatas dapat memberi gambaran awal ttg spektro IR yea??

daaaaa~


f0toelektrik?

KESAN FOTOELEKTRIK

Secara amnya, kesan fotoelektrik dikaji pada tahun 1839 oleh Heinrich Hertz dalam kertas kerjanya yang bertajuk Annalen der Physik. Pada mulanya ia dikenali sebagai Kesan Hertz. Kesan fotoelektrik mula dikaji melalui eksperimen yang melibatkan cahaya dan logam. Apabila sesuatu sumber cahaya atau gelombang elektromagnetik  ditujukan ke arah permukaan logam, permukaan tersebut akan memancarkan elektron. Elektron yang dihasilkan dikenali sebagai fotoelektron.

Cahaya merupakan gelombang elektromagnetik yang membawa tenaga. Apabila gelombang cahaya melanggar elektron di dalam atom logam, ia akan memindahkan tenaga tersebut untuk mengeluarkan elektron daripada atom logam tersebut. Walaubagaimanapun, bukan semua cahaya merupakan gelombang kerana cahaya terbahagi kepada dua iaitu gelombang atau zarah. Pelbagai jenis kesan fotoelektrik akan dihasilkan bergantung kepada cahaya tersebut samada zarah atau gelombang. Jika ianya gelombang, tenaga yang dipunyai oleh gelombang tersebut akan bergantung kepada amplitud sahaja. Faktor-faktor lain seperti frekuensi tidak akan memberi kesan. Sebagai contoh, cahaya merah dan cahaya ultraviolet yang mempunyai intensiti yang sama akan menghasilkan bilangan fotoelektron yang sama dan tenaga kinetik maksima kedua-dua cahaya tersebut sepatutnya sama. Dengan mengurangkan intensiti, fotoelektron yang terhasil akan berkurang, elektron-elektron tersebut juga akan bergerak dengan perlahan dan jika cahaya terlalu malap, tiada fotoelektron akan terhasil.

Pada 1900, Max Planck telah mengkaji tentang masalah bagaimana gelombang yang dihasilkan oleh sesuatu objek dipengaruhi oleh suhu. Planck telah mencipta suatu formula iaitu h = 6.626 x 10-34 J.s namun formula tersebut hanya boleh digunakan dengan syarat-syarat tertentu sahaja. Berdasarkan kepada hasil kerja Planck, Einstein mencadangkan bahawa cahaya juga memberikan tenaga dalam bentuk potongan, dan terdiri daripada zarah-zarah kecil yang juga disebut sebagai kuanta atau foton. Selepas penemuan tersebut, R.A. Millikan melakukan kajian berkaitan kesan fotoelektrik. Keputusan kajian tersebut sama dengan jangkaan Einstein tentang foton, bukan tentang teori gelombang. Einstein mendapat Nobel Prize kerana hasil kerjanya ke atas kesan fotoelektrik kerana akhirnya terbukti cahaya diperbuat daripada zarah bukannya gelombang.

KEDUALAN ZARAH GELOMBANG

Menurut kajian fizik dan kimia, kedualan zarah gelombang menyatakan bahawa semua jirim menunjukkan sifat gelombang dan zarah. Konsep ini dapat menerangkan kekurangan dalam konsep klasik seperti zarah dan gelombang dalam menerangkan sepenuhnya kelakuan sesuatu objek. Antara eksperimen yang telah dijalankan sebelum teori ini ditemui ialah eksperimen Double-Slit.

Idea ini diperolehi apabila teori cahaya Christiaan Huygens dan Isaac Newton telah bercanggah. Teori komprehensif awal cahaya diajukan oleh Christiaan mencadangkan teori gelombang cahaya dan khusus untuk menunjukkan bagaimana gelombang boleh mengganggu membentuk muka gelombang dan bagaimana ia tersebar melalui garis lurus. Namun Isaac mengusulkan teori sel cahaya yang mengatakan cahaya adalah terdiri daripada zarah-zarah kecil, yang mana boleh menjelaskan fenomena refleksi. Ia juga dapat menjelaskan pembiasan melalui lensa dan pemisahan sinar matahari menjadi pelangi dengan prisma.

Teori cahaya Newton bersesuaian untuk menjelaskan terhasilnya garis lurus dari bayangan benda tajam yang ditempatkan di sumber cahaya. Namun begitu, teori gelombang diperlukan untuk menjelaskan gangguan di mana intensiti cahaya dapat ditingkatkan di beberapa tempat dan berkurang di tempat-tempat lain di sebalik layar atau di beberapa celah. Teori gelombang ini juga mampu menjelaskan fakta bahawa bayangan yang terhasil tidak cukup jelas.

Eksperimen Young yang dilakukan pada tahun 1801

Eksperimen Young yang dilakukan oleh Young dan Fresnel telah membuktikan bahawa teori gelombang Huygens adalah benar. Eksperimen ini yang juga dikenali sebagai eksperimen Double Slit menunjukkan bahawa ketika cahaya dihantar melalui celah-celah grid, pola yang hampir sama dengan interferensi telah terhasil, ianya sangat serupa dengan pola interferensi yang dihasilkan oleh gelombang air. Panjang gelombang cahaya boleh dikira daripada pola tersebut. Apa yang mengejutkan ialah apabila dengan cahaya, intensity bagi komposit gelombang bukan hasil tambah intensiti untuk semua komponen gelombang tetapi hasil tambah kuasa dua kepada amplitud gelombang.


b.b.m. @ model??

salam…

p0st mengejut ni tau..

just nak share pasal model bbm yang dah siap..

sbenanye model ni dah lame siap..

dah berhabuk pun..hehe

tapi xtau la kena publish dalam blog jugak..

hu3~

bbm…

model…

jeng3!

 

oke..chantek x??hihi

model ni pasal SIMPLE DIFFUSION..

just nak tunjuk dengan cara yang lebih senang molekul2 yang boleh dan yang xboleh melepasi dinding 2..

harap model ni diterima..

stop dlu yea..

sampai jumpa lagi..

daa~


butterfly in my st0mach!

salam..fuh3!

serius nervous pergi klas tut0rial pagi 2..

sebab..

pagi 2 kna present assignment yg diberi..

kte mejar..”at least kamu dah siap 50%”..

check2 ak punya..lega*

dah 70% kot..

tunggu punya tunggu..

rupanya 3 orang je yang sempat present..

yang len next week..

frankly speaking, sgt99 impress dgn presentation ina , anuar n miela..

complete!

b4 abis klas sempt tnjuk cover book yg dah siap..

kte mejar..”tukar gmbr2, tkot nnti kna saman..”

owh!tidakk!sebb tkut kna saman ngan brad pitt, justin bieber, shiwon suju..

lalu gmbr2 mereka di tukr dgn gmbr sanak saudaraku..hiks!

at last jadi la camni cover book ak..

human`s growth

xde la kreatif sgt pon..

sebb xreti sgt nk gna ad0be 2..huhu

ad mase akan ku explore lgi adobe itu..

oke??

stakat ni dlu!

sampai jumpa lagi! =D


gambar inovasi~

E-CIGARETTE

Rokok elektronik atau dikenali E-cigarette adalah produk berteknologi tinggi yang dihasilkan untuk perokok merokok dengan lebih selamat. Rokok elektronik tidak memiliki kandungan tar, karbon monoksida dan bahan kimia yang menyebabkan kanser.

Rokok elektronik tidak memerlukan pemetik api untuk di hidupkan. Perokok hanya perlu menghisap rokok elektronik dan secara automatik komponen elektronik didalamnya akan dihidupkan. Kelebihannya adalah perokok boleh menghisap rokok elektronik ini di mana-mana sahaja kerana ia tidak mengeluarkan asap yang merbahaya. Malahan boleh juga menghisap di kawasan larangan merokok kerana belum ada kawasan untuk larangan merokok rokok elektronik..

JAMBAN LIPAT

Jamban lipat diperkenalkan oleh Robert Hamilton dari Jepun. Dipraktikkan oleh pesakit-pesakit yang susah untuk bergerak pada mulanya. Namun, lama kelamaan semakin ramai yang mendapatkannya bagi kegunaan harian contohnya untuk pergi bercuti di hutan. Ianya senang digunakan dan mudah dibawa kerana boleh dilipat.

BASIKAL TEKNOLOGI TERKINI

Ini adalah rekaan dari Kevin Scott iaitu basikal yang dapat dibengkokkan agar anda dapat menguncinya di sekitar tiang lampu atau tiang. Hal ini tentu akan dapat menghentikan pencuri daripada mencuri basikal anda. Perancang industri muda ini, menggunakan sistem Rachet yang dibina ke dalam rangka basikal untuk membolehkan basikal dibengkokkan di sekitar tiang. Speda motor akan membengkok untuk mengunci dirinya sendiri, jadi tidak perlu dirantai, kunci speda biasa akan mampu mengunci frame dan kedua-dua roda. Basikal ini juga boleh disimpan di dalam ruang yang kecil.

 

KIPAS BERKEMBAR

Ini bukan sekadar kipas. Di samping menghalakan angin ke tubuh anda, ia  juga memperbaiki peredaran udara dalam bilik. Kipas yang menghala ke atas akan membuatkan bilik anda terasa berangin dan nyaman. Kipas ini juga dilengkapi dengan ionizer yang menghasilkan udara segar. Boleh digunakan semasa musim sejuk/salji. Letakkan kipas ini berhampiran pemanas, ia akan menyebarkan haba dalam bilik secara seragam.

 

TRANSPARENT TOASTER

Ketika anda terburu-buru untuk menyelesaikan sesuatu, anda mungkin mendapatkan roti kosong. Pemanggang transparen memungkinkan anda memiliki panggangan yang tepat. Pemanggang menakjubkan ini bekerja dengan teknologi kaca pemanas transparen yang memungkinkan anda untuk melihat roti saat memanggang.

USB MINI FRIDGE

Penggemar minuman dingin sambil bekerja atau bermain komputer? Gadget baru!! USB Fridge, sebuah kulkas portabel berukuran mini, hanya cucukkan di komputer atau notebook  port USB, masukkan minuman kedalamnya dan minuman tersebut akan sejuk dalam sekelip mata.

 

i-TWIN USB

iTwin adalah fail sharing dongle USB yang boleh dibahagikan menjadi dua bahagian. Anda hanya mempunyai satu disambungkan ke komputer anda dan hujung yang lain dipasang ke komputer rakan anda untuk membolehkan dua komputer untuk berkongsi fail melalui internet dan sebagainya.

 

INFANT PILLOW

Sangat menjengkelkan ketika bayi terbangun ketika anda membaringkannya di tempat tidur. Bagi mereka yang sudah menjadi ayah dan ibu, ini adalah cara untuk membuat bayi merasa bahawa mereka masih di tangan anda. Bantal bayi ini merupakan ciptaan seorang ibu yang bosan mencuba berbagai cara untuk menjaga bayi tidur di tempat tidur. Dinamakan sebagai Zaky, bantal ergonomis bayi ini meniru ukuran, berat, sentuhan, dan perasaan tangan dan lengan ibu untuk membantu bayi dengan ketenangan, dukungan, perlindungan, dan perkembangan.

 

LASER SCISSOR

Muak dengan hujung kertas yang tidak teratur? Pemotongan satu garis lurus tidak lagi pekerjaan berat. Arahkan titik laser dan ikut garis untuk mendapatkan potongan yang halus. Gunting laser ini tidak pernah menghalang  anda untuk memotong dengan sempurna. Pisau gunting terbuat dari stainless steel memiliki tepi bergerigi mikro, memberikan hasil akhir pemotongan yang terbaik.

 

PENGUIN TEABAG DEEPERS

Membuat secangkir teh panas kini lebih mudah dari sebelumnya. Berikut adalah penguin yang mencelupkan kantung teh ke dalam air panas di cangkir anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah hanya set timer berapa lama anda ingin kantung teh berada di dalam air. Putar tombol timer dan paruh berjalan masuk. Setelah waktunya habis, penguin menaikkan paruhnya bersama kantung teh.