f0toelektrik?

KESAN FOTOELEKTRIK

Secara amnya, kesan fotoelektrik dikaji pada tahun 1839 oleh Heinrich Hertz dalam kertas kerjanya yang bertajuk Annalen der Physik. Pada mulanya ia dikenali sebagai Kesan Hertz. Kesan fotoelektrik mula dikaji melalui eksperimen yang melibatkan cahaya dan logam. Apabila sesuatu sumber cahaya atau gelombang elektromagnetik  ditujukan ke arah permukaan logam, permukaan tersebut akan memancarkan elektron. Elektron yang dihasilkan dikenali sebagai fotoelektron.

Cahaya merupakan gelombang elektromagnetik yang membawa tenaga. Apabila gelombang cahaya melanggar elektron di dalam atom logam, ia akan memindahkan tenaga tersebut untuk mengeluarkan elektron daripada atom logam tersebut. Walaubagaimanapun, bukan semua cahaya merupakan gelombang kerana cahaya terbahagi kepada dua iaitu gelombang atau zarah. Pelbagai jenis kesan fotoelektrik akan dihasilkan bergantung kepada cahaya tersebut samada zarah atau gelombang. Jika ianya gelombang, tenaga yang dipunyai oleh gelombang tersebut akan bergantung kepada amplitud sahaja. Faktor-faktor lain seperti frekuensi tidak akan memberi kesan. Sebagai contoh, cahaya merah dan cahaya ultraviolet yang mempunyai intensiti yang sama akan menghasilkan bilangan fotoelektron yang sama dan tenaga kinetik maksima kedua-dua cahaya tersebut sepatutnya sama. Dengan mengurangkan intensiti, fotoelektron yang terhasil akan berkurang, elektron-elektron tersebut juga akan bergerak dengan perlahan dan jika cahaya terlalu malap, tiada fotoelektron akan terhasil.

Pada 1900, Max Planck telah mengkaji tentang masalah bagaimana gelombang yang dihasilkan oleh sesuatu objek dipengaruhi oleh suhu. Planck telah mencipta suatu formula iaitu h = 6.626 x 10-34 J.s namun formula tersebut hanya boleh digunakan dengan syarat-syarat tertentu sahaja. Berdasarkan kepada hasil kerja Planck, Einstein mencadangkan bahawa cahaya juga memberikan tenaga dalam bentuk potongan, dan terdiri daripada zarah-zarah kecil yang juga disebut sebagai kuanta atau foton. Selepas penemuan tersebut, R.A. Millikan melakukan kajian berkaitan kesan fotoelektrik. Keputusan kajian tersebut sama dengan jangkaan Einstein tentang foton, bukan tentang teori gelombang. Einstein mendapat Nobel Prize kerana hasil kerjanya ke atas kesan fotoelektrik kerana akhirnya terbukti cahaya diperbuat daripada zarah bukannya gelombang.

KEDUALAN ZARAH GELOMBANG

Menurut kajian fizik dan kimia, kedualan zarah gelombang menyatakan bahawa semua jirim menunjukkan sifat gelombang dan zarah. Konsep ini dapat menerangkan kekurangan dalam konsep klasik seperti zarah dan gelombang dalam menerangkan sepenuhnya kelakuan sesuatu objek. Antara eksperimen yang telah dijalankan sebelum teori ini ditemui ialah eksperimen Double-Slit.

Idea ini diperolehi apabila teori cahaya Christiaan Huygens dan Isaac Newton telah bercanggah. Teori komprehensif awal cahaya diajukan oleh Christiaan mencadangkan teori gelombang cahaya dan khusus untuk menunjukkan bagaimana gelombang boleh mengganggu membentuk muka gelombang dan bagaimana ia tersebar melalui garis lurus. Namun Isaac mengusulkan teori sel cahaya yang mengatakan cahaya adalah terdiri daripada zarah-zarah kecil, yang mana boleh menjelaskan fenomena refleksi. Ia juga dapat menjelaskan pembiasan melalui lensa dan pemisahan sinar matahari menjadi pelangi dengan prisma.

Teori cahaya Newton bersesuaian untuk menjelaskan terhasilnya garis lurus dari bayangan benda tajam yang ditempatkan di sumber cahaya. Namun begitu, teori gelombang diperlukan untuk menjelaskan gangguan di mana intensiti cahaya dapat ditingkatkan di beberapa tempat dan berkurang di tempat-tempat lain di sebalik layar atau di beberapa celah. Teori gelombang ini juga mampu menjelaskan fakta bahawa bayangan yang terhasil tidak cukup jelas.

Eksperimen Young yang dilakukan pada tahun 1801

Eksperimen Young yang dilakukan oleh Young dan Fresnel telah membuktikan bahawa teori gelombang Huygens adalah benar. Eksperimen ini yang juga dikenali sebagai eksperimen Double Slit menunjukkan bahawa ketika cahaya dihantar melalui celah-celah grid, pola yang hampir sama dengan interferensi telah terhasil, ianya sangat serupa dengan pola interferensi yang dihasilkan oleh gelombang air. Panjang gelombang cahaya boleh dikira daripada pola tersebut. Apa yang mengejutkan ialah apabila dengan cahaya, intensity bagi komposit gelombang bukan hasil tambah intensiti untuk semua komponen gelombang tetapi hasil tambah kuasa dua kepada amplitud gelombang.

Advertisements

About yahadilah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: