Author Archives: yahadilah

About yahadilah

hot tapi c0ol!

kami femesss!

salam..

excited x bce title entry kli ni??hiks

bukan femes sebb ap p0n..

sebb video yg kami wat utk sbjek ni..

sbenanye…

dah diupload d laman utube!

thanx 2 cikgu mila coz susah payah upload kt c2..ngeee~

w.p0n total hit xsmp p0n 50 tpi kmi tetp b`bngga dgn hasil keje kami..hehe

ni dye video kump kami!

leps tgk sila komen yea..mekaseh..

sampai jumpa lagi..

daaaa~

Advertisements

20 amazing facts~

salam..

let say W0W! after read all this..

1. There are 62,000 miles of blood vessels in the human body – laid end to end they would circle the earth 2.5 times

2. At over 2000 kilometers long The Great Barrier Reef is the largest living structure on Earth

3. The risk of being struck by a falling meteorite for a human is one occurrence every 9,300 years

4. A thimbleful of a neutron star would weigh over 100 million tons

5. A typical hurricane produces the energy equivalent to 8,000 one megaton bombs

6. Blood sucking hookworms inhabit 700 million people worldwide

7. The highest speed ever achieved on a bicycle is 166.94 mph by Fred Rompelberg

8. We can produce laser light a million times brighter than sunshine

9. 65% of those with autism are left handed

10. The combined length of the roots of a Finnish pine tree is over 30 miles

11. The oceans contain enough salt to cover all the continents to a depth of nearly 500 feet

12. The interstellar gas cloud Sagittarius B contains a billion, billion, billion liters of alcohol [JFrater is planning to move there in the near future]

13. Polar Bears can run at 25 miles an hour and jump over 6 feet in the air

14. 60-65 million years ago dolphins and humans shared a common ancestor

15. Polar Bears are nearly undetectable by infrared cameras, due to their transparent fur

16. The average person accidentally eats 430 bugs each year of their life

17. A single rye plant can spread up to 400 miles of roots underground

18. The temperature on the surface of Mercury exceeds 430 degrees C during the day, and, at night, plummets to minus 180 degrees centigrade

19. The evaporation from a large oak or beech tree is from ten to twenty-five gallons in twenty-four hours

20. Butterflies taste with their hind feet and their taste sensation works on touch – this allows them to determine whether a leaf is edible

 

amazing right??

now,lets spread the fact!

till then..

daaaa~

 

 

 

 


do you know?

do u know??

i mean..did u really know??

about..

THIS!

  • Did you know that there are 206 bones in the adult human body and there are 300 in children (as they grow some of the bones fuse together).
  • The most dangerous animal in the world is the common housefly. Because of their habits of visiting animal waste, they transmit more diseases than any other animal.
  • The world’s largest amphibian is the giant salamander. It can grow up to 5 ft. in length.
  • It takes approximately 12 hours for food to entirely digest.
  • The human eye blinks an average of 4,200,000 times a year.
  • The longest living cells in the body are brain cells which can live an entire lifetime.
  • The heaviest human brain ever recorded weighed 5 lb. 1.1 oz. (2.3 kg.).
  • The ears of a cricket are located on the front legs, just below the knee.
  • Sound travels about 4 times faster in water than in air.
  • The only letter not appearing on the Periodic Table is the letter “J”.

that`s it for today….

it`s fun right??

now u can say..

“I KNOW!”..

till then..

daaaa~


spektr0 inframerah?

ap yg ad dalm spektr0 infra merah??

let`s check it out!!!!

Spektroskopi Inframerah (IR)

Radiasi inframerah (IR) ditemukan oleh Sir William Herschel pada tahun 1800. Radiasi inframerah terletak pada daerah panjang gelombang (wavelength): 0,78 – 1000 mm atau bilangan gelombang (wavenumber): 12.800 – 10 cm-1. Sinar inframerah biasanya dibedakan menjadi: IR dekat (Near IR), IR tengah (middle IR) dan IR jauh (far IR). Secara lengkap pembagian sinar IR disajikan pada Tabel V.1. Penggolangan tersebut  didasarkan pada kedekatannya dengan radiasi tampak

Pemanfaatan radiasi IR untuk analisis kimia diperkenalkan oleh William W. Coblentz pada tahun 1903 dan diperuntukkan pada awalnya untuk analisis polutan atmosfer pada daerah industri dan untuk analisis hidrokarbon C4 pada industri karet. Sekarang metode spektroskopi IR lebih banyak dipakai untuk identifikasi senyawa-senyawa organic khususnya gugus fungsional.

Region Jangkauan Panjang gelombang (l), mm Jangkauan bilangan gelombang (s), cm-1 Jangkauan frekuensi (n), Hz
IR Dekat 

IR Tengah

IR Jauh

Most useful range

0,78 – 2,5 

2,5 – 50.0

50 – 1.000

2,5 – 25

12.800 – 4.000 

4.000 – 200

200 – 10

4.000 – 400

(3,8 – 1,2) x 1014 

(1,2 – 0,06) x 1014

(6,0 – 0,3) x 1012

(12 – 0,12) x 1012

 

diharap info diatas dapat memberi gambaran awal ttg spektro IR yea??

daaaaa~


f0toelektrik?

KESAN FOTOELEKTRIK

Secara amnya, kesan fotoelektrik dikaji pada tahun 1839 oleh Heinrich Hertz dalam kertas kerjanya yang bertajuk Annalen der Physik. Pada mulanya ia dikenali sebagai Kesan Hertz. Kesan fotoelektrik mula dikaji melalui eksperimen yang melibatkan cahaya dan logam. Apabila sesuatu sumber cahaya atau gelombang elektromagnetik  ditujukan ke arah permukaan logam, permukaan tersebut akan memancarkan elektron. Elektron yang dihasilkan dikenali sebagai fotoelektron.

Cahaya merupakan gelombang elektromagnetik yang membawa tenaga. Apabila gelombang cahaya melanggar elektron di dalam atom logam, ia akan memindahkan tenaga tersebut untuk mengeluarkan elektron daripada atom logam tersebut. Walaubagaimanapun, bukan semua cahaya merupakan gelombang kerana cahaya terbahagi kepada dua iaitu gelombang atau zarah. Pelbagai jenis kesan fotoelektrik akan dihasilkan bergantung kepada cahaya tersebut samada zarah atau gelombang. Jika ianya gelombang, tenaga yang dipunyai oleh gelombang tersebut akan bergantung kepada amplitud sahaja. Faktor-faktor lain seperti frekuensi tidak akan memberi kesan. Sebagai contoh, cahaya merah dan cahaya ultraviolet yang mempunyai intensiti yang sama akan menghasilkan bilangan fotoelektron yang sama dan tenaga kinetik maksima kedua-dua cahaya tersebut sepatutnya sama. Dengan mengurangkan intensiti, fotoelektron yang terhasil akan berkurang, elektron-elektron tersebut juga akan bergerak dengan perlahan dan jika cahaya terlalu malap, tiada fotoelektron akan terhasil.

Pada 1900, Max Planck telah mengkaji tentang masalah bagaimana gelombang yang dihasilkan oleh sesuatu objek dipengaruhi oleh suhu. Planck telah mencipta suatu formula iaitu h = 6.626 x 10-34 J.s namun formula tersebut hanya boleh digunakan dengan syarat-syarat tertentu sahaja. Berdasarkan kepada hasil kerja Planck, Einstein mencadangkan bahawa cahaya juga memberikan tenaga dalam bentuk potongan, dan terdiri daripada zarah-zarah kecil yang juga disebut sebagai kuanta atau foton. Selepas penemuan tersebut, R.A. Millikan melakukan kajian berkaitan kesan fotoelektrik. Keputusan kajian tersebut sama dengan jangkaan Einstein tentang foton, bukan tentang teori gelombang. Einstein mendapat Nobel Prize kerana hasil kerjanya ke atas kesan fotoelektrik kerana akhirnya terbukti cahaya diperbuat daripada zarah bukannya gelombang.

KEDUALAN ZARAH GELOMBANG

Menurut kajian fizik dan kimia, kedualan zarah gelombang menyatakan bahawa semua jirim menunjukkan sifat gelombang dan zarah. Konsep ini dapat menerangkan kekurangan dalam konsep klasik seperti zarah dan gelombang dalam menerangkan sepenuhnya kelakuan sesuatu objek. Antara eksperimen yang telah dijalankan sebelum teori ini ditemui ialah eksperimen Double-Slit.

Idea ini diperolehi apabila teori cahaya Christiaan Huygens dan Isaac Newton telah bercanggah. Teori komprehensif awal cahaya diajukan oleh Christiaan mencadangkan teori gelombang cahaya dan khusus untuk menunjukkan bagaimana gelombang boleh mengganggu membentuk muka gelombang dan bagaimana ia tersebar melalui garis lurus. Namun Isaac mengusulkan teori sel cahaya yang mengatakan cahaya adalah terdiri daripada zarah-zarah kecil, yang mana boleh menjelaskan fenomena refleksi. Ia juga dapat menjelaskan pembiasan melalui lensa dan pemisahan sinar matahari menjadi pelangi dengan prisma.

Teori cahaya Newton bersesuaian untuk menjelaskan terhasilnya garis lurus dari bayangan benda tajam yang ditempatkan di sumber cahaya. Namun begitu, teori gelombang diperlukan untuk menjelaskan gangguan di mana intensiti cahaya dapat ditingkatkan di beberapa tempat dan berkurang di tempat-tempat lain di sebalik layar atau di beberapa celah. Teori gelombang ini juga mampu menjelaskan fakta bahawa bayangan yang terhasil tidak cukup jelas.

Eksperimen Young yang dilakukan pada tahun 1801

Eksperimen Young yang dilakukan oleh Young dan Fresnel telah membuktikan bahawa teori gelombang Huygens adalah benar. Eksperimen ini yang juga dikenali sebagai eksperimen Double Slit menunjukkan bahawa ketika cahaya dihantar melalui celah-celah grid, pola yang hampir sama dengan interferensi telah terhasil, ianya sangat serupa dengan pola interferensi yang dihasilkan oleh gelombang air. Panjang gelombang cahaya boleh dikira daripada pola tersebut. Apa yang mengejutkan ialah apabila dengan cahaya, intensity bagi komposit gelombang bukan hasil tambah intensiti untuk semua komponen gelombang tetapi hasil tambah kuasa dua kepada amplitud gelombang.


b.b.m. @ model??

salam…

p0st mengejut ni tau..

just nak share pasal model bbm yang dah siap..

sbenanye model ni dah lame siap..

dah berhabuk pun..hehe

tapi xtau la kena publish dalam blog jugak..

hu3~

bbm…

model…

jeng3!

 

oke..chantek x??hihi

model ni pasal SIMPLE DIFFUSION..

just nak tunjuk dengan cara yang lebih senang molekul2 yang boleh dan yang xboleh melepasi dinding 2..

harap model ni diterima..

stop dlu yea..

sampai jumpa lagi..

daa~


butterfly in my st0mach!

salam..fuh3!

serius nervous pergi klas tut0rial pagi 2..

sebab..

pagi 2 kna present assignment yg diberi..

kte mejar..”at least kamu dah siap 50%”..

check2 ak punya..lega*

dah 70% kot..

tunggu punya tunggu..

rupanya 3 orang je yang sempat present..

yang len next week..

frankly speaking, sgt99 impress dgn presentation ina , anuar n miela..

complete!

b4 abis klas sempt tnjuk cover book yg dah siap..

kte mejar..”tukar gmbr2, tkot nnti kna saman..”

owh!tidakk!sebb tkut kna saman ngan brad pitt, justin bieber, shiwon suju..

lalu gmbr2 mereka di tukr dgn gmbr sanak saudaraku..hiks!

at last jadi la camni cover book ak..

human`s growth

xde la kreatif sgt pon..

sebb xreti sgt nk gna ad0be 2..huhu

ad mase akan ku explore lgi adobe itu..

oke??

stakat ni dlu!

sampai jumpa lagi! =D